5 Jel, hogy a motorolajat cserélni Kell!

A friss, tiszta olaj optimalizálja a jármű teljesítményét az alkatrészek kenésével, de idővel a folyadék lebomlik és nehézségei lesznek a feladatai ellátásában. Amint ez megkezdődik, a targonca az alábbi öt legjelentősebb olajcsere-figyelmeztető jelet jeleníti meg.

1. Sötét és Piszkos olaj

A tiszta olaj borostyán sárga színű. Egy idő múlva a folyadék sötétebbé válik, és szennyeződik a motorból lebomló apró részecskék miatt.

Nem fogja pontosan tudni, hogy mikor kezdődik a motorolaj színeződése, ezért javasoljuk, hogy minden hónapban ellenőrizze az olaj állapotát. Ehhez távolítsa el a nívópálcát a motortól, törölje le, és tegye vissza. Ha eltávolítja újra, akkor látni fogja a pálcán az olajat ami jó esetben tiszta lesz. Ha azonban vastag és sötét, azonnal cseréltesse le az olajat.

2. Hangosabb motor zaj és kopogás

A tiszta olaj vékony akadályt képez a motoralkatrészek között, amely megvédi a fém-fém érintkezést, és a motorja csendes marad az utazásokon. Ha azonban a folyadék elkezd lebomlani, akkor nem is keni meg az alkatrészeket, így hangosabban hallja a motort.

Ha figyelmen kívül hagyja a megnövekedett motorhangokat, akkor elkezd hallani kopogást, dörgést és még zúgást is, hogy a motor tudassa, hogy a targoncának szüksége van olajcserére.

3. Olajnyomásjelző lámpa

A megvilágított olajnyomás jelzőfénye a targonca műszerfalán azt jelzi, hogy túl kevés olaj van a rendszerben. Tehát, miután látta ezt a fényt, ellenőrizze az olajszintet a mérőpálcával, és ha elégtelen, cserélje ki az olajat a lehető leghamarabb.

4. Kipufogógáz füst

Hidegebb időjárás esetén áttetsző gőz jön ki a kipufogócsőből. De ha észreveszi a füstöt, ellenőrizze az olajat, mert az olaj szivároghat a motorjában.

A füst a motor hibás alkatrészeit is jelezheti. Tehát, ha elég olaj van a targoncában, szakember végezzen diagnosztikát, hogy pontosan meghatározza a problémát és javítsa azt azonnal.

5. Olajszag a kabin belsejében

Egy óriási figyelmeztető jelzés, hogy a kabin belsejében egy olajfoltot talál. Általában a szag erős és azt jelenti, hogy szivárog. Ez az illat azonban keverhető a gáz- vagy kipufogógázok szagával is. Ez azt jelzi, hogy a jármű túlmelegedett, és az olaj a kipufogógáz területére ég.

A túlmelegedő motor súlyos károsodást okozhat az targoncának, sőt akár tüzet is okozhat. Tehát, ha az kabin belsejében olajszag tapasztalható, azonnal kérjen egy olajcserét.

Bónusz olajcsere figyelmeztető jel: túlzott üzemóra

A fent felsorolt öt legnagyobb figyelmeztető jel mellett az üzemóra-számlálóra is figyelni kell. Amint már említettük, a legtöbben arra támaszkodnak, hogy meghatározzák, hogy mikor van ideje az olajcserének, de sokan nem tudják, hogy az egyes targoncák esetében különböző olajcsere-menetrend van.

Általában azt javasoljuk, hogy a legtöbb targoncát 500 üzemóránként szervizeltessék le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: