Image

Targonca karbantartása: Teljes útmutató a karbantartási vezetőknek!

A targoncák ugyanolyanok, mint bármely más nagy teherbírású gép: időnként szükségük van egy kis törődésre. És ha Ön felelős a targonca karbantartásáért, ez a feladat rád hárul.

 

De ha egy kicsit túlterheltnek érzi magát, ne aggódjon – jó helyen jár.

 

Mert bemutatjuk a karbantartási irányelveket, amelyeket be kell tartania, hogy targoncáit hibamentesen, termelékenyen és biztonságosan tartsa. Ezenkívül megtanul néhány módszert, amellyel pénzt takaríthat meg.

 

Konkrétan a következőkre térünk ki:

A nagy teherbírású targoncák rendszeres karbantartásának előnyei

Milyenek a különböző karbantartási intervallumok

Milyen tényezők befolyásolják, hogy milyen gyakran kell szervizelni a berendezést

A karbantartási költségek kiszámítása

Tippek a karbantartási költségek megtakarításához

Kezdjük el!

A Targonca Karbantartásának Előnyei

 

A karbantartási feladatok rendszeres elvégzése fontos előnyökkel jár a targonca működése szempontjából.

Lássuk a legnagyobbakat.

 

 

Hosszabb élettartam

Minél rendszeresebben szervizelnek egy targoncát, annál hosszabb ideig tart és annál termelékenyebb lesz. Ez a targonca jobb gazdasági élettartamához és a beruházás jobb megtérüléséhez (ROI) vezet.

 

 

Jobb termelékenység

A rendszeres karbantartás több üzemidőt jelent. Mivel minél többet tud futni a targonca, annál többet tud az termelni. Ezenkívül minimálisra csökkentheti a gyártási ütemezésben bekövetkező fennakadásokat, ha proaktívan tervezi körülötte a karbantartást.

 

 

Pénzmegtakarítás

Ha rendszeresen karbantartja targoncáját, nagyobb valószínűséggel talál kisebb problémákat. Ez magában foglalja az olyan gyakori problémákat, mint a csöpögő csatlakozások, az alacsony folyadékszint és a törmelékkel teli alkatrészek. Ha korán felismeri és kijavítja ezeket a kis problémákat, megkímélheti magát egy nagyobb (és drágább) javítástól.

 

 

Jobb biztonság

Minden targoncát használó vállalatnak jogi és etikai felelőssége van a biztonságos üzemi állapotban tartásért. Mert természetesen biztos akar lenni abban, hogy a csapat minden műszak végén egy darabban hazamegy. Ezért olyan fontos a rendszeres karbantartás: segíthet azonosítani a targonca általános biztonsági problémáit, és kijavítani azokat, mielőtt azok a targoncakezelők vagy a gyalogosok megsérüléséhez vezetnek.

 

 

Magasabb viszonteladási érték

Ha targoncája eladását tervezi, akkor jobban megtérülhet kezdeti befektetése a másodlagos piacon. Ennek az az oka, hogy egy jó állapotban lévő targonca többért is eladható, mint egy rossz állapotban lévő targonca. Ez nyilvánvaló.

 

Milyen gyakran kell szervizelni a targoncákat?

 

Kezdetben a targoncák két leggyakoribb karbantartási időköze:

 

. 6 hetente vagy 250 óránként

 

. Évente vagy 2000 óránként

 

Mindkét intervallumhoz más-más műveleti elem tartozik, amelyeket ellenőrizni és szervizelni kell.

 

És bár ezek az intervallumok meglehetősen szabványosak, néhány egyéb tényezőt is figyelembe kell venni a karbantartási gyakoriság meghatározásakor. Ha ezeket szem előtt tartja a szervizintervallumok megtervezésekor, segít abban, hogy nagy teherbírású gépét a legjobb (és legbiztonságosabb) üzemállapotban tartsa.

 

A karbantartási gyakoriságot befolyásoló tényezők

 

Gyártói ajánlások:

 

Mindig kövesse a gyártó szervizintervallumra vonatkozó ajánlásait. Gyártónként és típusonként. eltérőek lehetnek. De ez mindig fel van tüntetve a használati utasításban. (Ne feledje: minden targoncán mindig kézikönyvvel kell rendelkeznie!)

 

Üzemanyagtípus:

 

Mivel a belső égésű (IC) és az elektromos targoncák különböző alkatrészekkel rendelkeznek, ezért eltérő időközönként kell szervizelni őket. A belsőégésű targoncák gyakoribb karbantartást igényelnek, mivel több mozgó alkatrészük van. Az elektromos targoncák azonban kevesebb karbantartást igényelnek, és ritkábban kell őket elvégezni, mivel kevesebb mozgó alkatrészük van.

 

Működési környezet

 

A korrozív vagy káros környezetben használt targoncák gyakoribb karbantartást igényelnek. A nehéz körülmények között működő létesítmények a következők: